Pigwowiec Japoński (Chaenomeles japonica)
24 Lutego 2015
Pigwowiec japoński to krzew wyjątkowo piękny. Wiosną rozkwita w całej krasie, zdobiąc nasz ogród intensywnym, szkarłatnoczerwonym kolorem, za to jesienią obdarza nas małymi, żółtymi, przypominającymi jabłka, jadalnymi owocami, które zawierają bardzo dużo witaminy C. Nic więc dziwnego, że jest rośliną niezwykle popularną, a nawet modną.
Opis
Rozłożysty krzew o kolczastych gałązkach. Wyrasta na wyskość ok. 1 metra. Liście ma naprzemienne, błyszczące jajowate lub podłużne, natomiast kwiaty osadzone są na bocznych gałązkach. Zazwyczaj pojawiają one się, gdy krzew jeszcze nie ma liści. Pigwowiec kwitnie w kwietniu. Najczęściej spotykamy odmiany o kwiatach czerwonych, jednak są również te o kwiatach białych, pomarańczowych lub różowych. Owoce pojawiają się już we wrześniu, są okrągłe, w stanie dojrzałym żóltozielone o bardzo przyjemnym zapachu. Jak sama nazwa wskazuje, krzew pochodzi z Azji Wschodniej. Roślina wieloletnia.
Uprawa
Swoją popularność pigwowiec zawdzięcza nie tylko walorom dekoracyjnym, smakowym i zdrowotnym, ale też temu, że jest bardzo łatwy w uprawie. Należy do najmniej wymagających krzewów, który zadowoli się każdym rodzajem gleby, a przy tym rośnie dobrze zarówno w stanowisku nasłonecznionym, jak i cienistym. Rozmnażamy go wegetatywnie z sadzonek korzeniowych (od czerwca do sierpnia) przez kopczykowanie lub odkłady. Niestety ukorzenia się dość trudno. Jesli uda się uzyskać ukorzenione pędy, sadzimy je wiosną lub jesienią. Dojrzałe krzewy rozgałęziają się wszerz, dlatego jeśli nie chcemy mieć rosochatego krzaka, tylko ładną dekoracyjną roślinę, należy go ograniczać poprzez wycinanie letnich odrostów aż do korzeni. Sadzimy go zazwyczaj pojedynczo, ale ładnie wygląda też w grupie, tworząc ładny szpaler. Nadaje się na żywopłoty. Ponadto bardzo często używany jest do tworzenia bonsai.
Tak jak wspominaliśmy, owoce pigwowca są jadalne, jednak nie nadają się do spożycia na surowo. Za to są wspaniałym dodatkiem do herbaty, możemy też wykorzystać je do przetworów - dżemów, galaretek i nalewek.
Ze względu na łatwość uprawy polecamy go początkującym ogrodomaniakom. Z pewnością ta roślina Was nie zawiedzie!
Pomysł na ogród
Rozłożysty krzew o kolczastych gałązkach. Wyrasta na wyskość ok. 1 metra. Liście ma naprzemienne, błyszczące jajowate lub podłużne, natomiast kwiaty osadzone są na bocznych gałązkach. Zazwyczaj pojawiają one się, gdy krzew jeszcze nie ma liści. Pigwowiec kwitnie w kwietniu. Najczęściej spotykamy odmiany o kwiatach czerwonych, jednak są również te o kwiatach białych, pomarańczowych lub różowych. Owoce pojawiają się już we wrześniu, są okrągłe, w stanie dojrzałym żóltozielone o bardzo przyjemnym zapachu. Jak sama nazwa wskazuje, krzew pochodzi z Azji Wschodniej. Roślina wieloletnia.
Uprawa
Swoją popularność pigwowiec zawdzięcza nie tylko walorom dekoracyjnym, smakowym i zdrowotnym, ale też temu, że jest bardzo łatwy w uprawie. Należy do najmniej wymagających krzewów, który zadowoli się każdym rodzajem gleby, a przy tym rośnie dobrze zarówno w stanowisku nasłonecznionym, jak i cienistym. Rozmnażamy go wegetatywnie z sadzonek korzeniowych (od czerwca do sierpnia) przez kopczykowanie lub odkłady. Niestety ukorzenia się dość trudno. Jesli uda się uzyskać ukorzenione pędy, sadzimy je wiosną lub jesienią. Dojrzałe krzewy rozgałęziają się wszerz, dlatego jeśli nie chcemy mieć rosochatego krzaka, tylko ładną dekoracyjną roślinę, należy go ograniczać poprzez wycinanie letnich odrostów aż do korzeni. Sadzimy go zazwyczaj pojedynczo, ale ładnie wygląda też w grupie, tworząc ładny szpaler. Nadaje się na żywopłoty. Ponadto bardzo często używany jest do tworzenia bonsai.
Tak jak wspominaliśmy, owoce pigwowca są jadalne, jednak nie nadają się do spożycia na surowo. Za to są wspaniałym dodatkiem do herbaty, możemy też wykorzystać je do przetworów - dżemów, galaretek i nalewek.
Ze względu na łatwość uprawy polecamy go początkującym ogrodomaniakom. Z pewnością ta roślina Was nie zawiedzie!
Pomysł na ogród
powrót